Tuesday, 8 November 2011

cara nak pasang RAM laptop

Arituh Cik Heartfailer g la pc fair kat PISA ngan ammar.. den.. CIk Heartfailer beli la RAM laptop.. tapi cik heartfailer x bawak laptop. dah la x reti nk pasang sendiri.. den x bwak plak laptop nk soh owang yang juai tuh tlg pasangkan.. ish.. apa la cik heartfailer nih...

den tnya ammar " woi hunk rti psang x?? " dgn mka terpinga2nye ammar jawab "  har.. rti la " den byla balik jew.. cik heartfailer try la pasang sendiri... tapi... x detect pown.... argh.. den cik heartfailer ingt nk la p umah ammar suoh dy pasang.. Tp umah dy tuh jaoh.. agak malas la nk g sana...
den kmarin  cik heartfailer try buat lg skali.. den.... HAH! BOLEH!! hehehe....

senang jew rupanya... dlm 5 minit centuh da siap.. pandai kan Cik Heartfailer??

ok.. kat bwh nih Cik heartfailer nak ajaq hmpa mua cena cra nk pasang RAM kat laptop.


ok.. firstly, what do we need is, screw driver and a piece of RAM.
then, korang bukak bekas ram tuh.. and amek kertas kt dlm tuh.. dan faham kan segala rajah yg ada dlm tuh.

bila dah paam, boleh la mula bukakkan semua skerw yg kat blakang lap top tuh.
MACAM NIH... cenang ckp yg kat bhg adew kipas tuh... hehehe..
den, cri tempat yg mcm nih.

lepastuh korang masokkan ram tuh secara menyondong macam dekat dlm gmbaq tuh smpai yg kale emas tuh x nampak sngt.
bila dy dah masok, korang tekan RAM tuh kebawah smpai dengaq bunyi 'click'
ok. byla dah siap.... dy akan nmpak macam nih.
kemudian korang boleh la ttpkn bhg yg td tuh dan screw kan dy balik.
untuk make sure yg RAM bru di install td tuh boley detect, on laptop korang,
kemudian pegi kat my computer.
dan dekat bawah skali tuh dy akan tulih macam tuh... ikot la brapa GB yg korang beli tuh...




ok.......... selamat mencuba ya...!!

hm.. mesti korang tertanya2 kan, cena Cik Heartfailer bley buat sendiri? Cik Heartfailer ikot gmbaq yg dlm ketas tuh jew..... and korang nk tau x????? nih 1st time tau Cik Heartfailer pasang RAM..

hm.. jgn ingt budak diploma sains reti operate katak, ikan or rabbit jew aww.. laptop pown Cik Heartfailer boley operate tau...............hehe..

p/s : hm.. kalo adew budak IT yg baca post nih.. korang jgn la gelak.. or kata "eh.. sengal la dak nih" semata-mata sbb Cik Heartfailer x gne apa2 nama yg mybe 'scientific' mcm contohnye.. yg tempat ada kipas tuh, mybe adew nma len kot..kalo kita blajaq IT kita tau la kan.. "SAYA BUDAK BARU BELAJAR" jgn marah ye.. (^__^)

hehe.. apa la Cik Heartfailer dok melalot nih pown x tau la..... apa2 pown.. cik heartfailer harap korang happy dgn post kali nih..

No comments:

Post a Comment